LÄMNA SIDAN SNABBT! X

Varningssignaler

En våldsam partner känns inte igen utanpå, utan det kan vara vem som helst.

Här kommer några varningssignaler som man kan vara uppmärksam på.

Kvinnosyn

 Lyssna när partnern pratar om kvinnor i allmänhet, vad han/hon tycker om sina kvinnliga kollegier och synen på kvinnans roll i samhället. På så vis kan du lägga märken till hans/hennes attityd och kvinnosyn.

 

Förändringar

Tänk efter om din partner har förändrats från början av er relation till att vara mera missnöjd, klagande och nedlåtande mot dig.

 

Klagande

Partner som klagar på dig om vad du gör och inte gör försöker att styra ditt agerande och beteende. Val av kläder, smak av mat eller hur man kör kan vara exempel på klagomål.

 

Nedlåtande

Var vaksam på om partnern säger saker som gör dig ledsen, kränker dig med fula ord eller pratar illa om dig inför sina vänner.

 

Svartsjuka

Partner som visar upp överdriven svartsjuka har starkt kontrollbehov. Var särskilt vaksam om du till exempel känner dig tvingad att stanna hemma från firmafesten eller tjejträffen på grund av hans/hennes attityd. Då styr hans/hennes behov ditt beteende och du blir isolerad från andra.

 

Anpassning

Var vaksam på om du är rädd för att gå vart du vill, om du väljer dina ord när du ska berätta något eller underhåller sanningen av rädsla för hanns/hennes beteende.

 

Isolering

Partnern har åsikter om vilka du träffar och vill helst att du avbryter kontakt med bl.a. vänner, fritidsintressen och familjen. Detta är ett kontrollbehov och en isoleringsfaktor som gör att han/hon kan kontrollera dig ännu mera om du är isolerad och avskärmad från vänner, kollegier och anhöriga.

 

Övervakning

Partner som läser dina sms, mail eller post mot din vilja, kan göra detta för att övervaka och kontrollera dig. En gåva av en mobiltelefon med GPS i kan vara ytterligare en varningssignal på övervakning.

 

Våldsamhet mot saker

Partnern får raserianfall och slår sönder (dina) saker i hemmet. Kanske kastar han/hon porslin eller sparkar sönder dörrar. Detta är våldshandlingar som är ägnade att skrämma.

 

Riktar slag mot dig

Slag som är riktade mot dig men som inte träffar, har ändå ett syfte att skrämma dig och är en symbolisk handling på vad som skulle kunna ske.

 

Våldsamhet mot husdjur

En partner som plågar eller slår familjens husdjur gör ofta detta för att skada kvinnan/barnen som står djuret nära.

 

Knuffar, slag, sparkar, dra i håret

Detta är fysiskt våld och en brottslig handling från din partner.

Lever du med en partner som uppvisar flera av dessa varningssignaler

eller du känner på dig att något är fel i er relation.

Kontakta oss gärna på jourtelefon 0454-40698

eller på mail

olofstromkvinnojour@roks.se

olofstromtjejjour@roks.se